Ferrie I: 'ijzersterke' stadsprins in HeerlenSpiertz heeft inderdaad lang uitgekeken naar dit moment, bekent hij. ,,Met vrienden van het Bernardinus hebben we destijds de carnavalsgroep De Sjtapgaste opgericht. Voor de grap hebben ze mij voor elf jaar benoemd tot prins - prins Ferrie dezelfde, van de eerste tot de elfde. Maar dat is allemaal flauwekul. Dit is echt; stadsprins van Heerlen, dat is toch het mooiste dat je kan overkomen, het summum van de vastelaovend.

Op 17 april 2004 heeft Spiertz al te horen gekregen dat hij dit jaar stadsprins zou worden. Al die tijd heeft hij dat geheim moeten houden. ,,De enigen die het wisten waren mijn adjudant Jeroen Maessen, mijn ouders, een hele goede vriendin en mijn baas. Voor de rest was niemand op de hoogte. Het was inderdaad niet makkelijk om dat zo lang stil te houden, zeker als je zo graag prins wil worden. Maar het is nu eenmaal onderdeel van het spel dat je zwijgt, hoe ze ook vissen.

Bij de jeugd zwaait David Kloeke de scepter als jónkheidsprins David I, bijgestaan door zijn adjudant Omar Muurmans.

Heerlen - Het carnavalsseizoen is dit jaar heel kort. Daarom zetten De Winkbülle de vaart erin: op nieuwjaarsavond hebben ze Ferrie Spiertz (32) uitgeroepen tot stadsprins van Heerlen 2005.

De nieuwe stadsprins van Heerlen moet lang wachten op zijn joyeuze entree in filmtheater Royal. Door allerlei technische tegenslagen loopt de 'abdicatie' van zijn voorganger Paul III bijna een uur uit: de bloemen voor partner Petra zijn niet te vinden, het duo Paul en Leo is geheel in stijl 'een Limburgs kwartiertje' te laat, en tot overmaat van ramp is zelfs het cd'tje met hun schlager van 2004 spoorloos verdwenen.

Maar rond elf uur is het 'moment supręme' dan toch aangebroken. Buiten rijden twee glimmende limousines voor. In de bioscoopzaal is het allemaal te volgen op het grote scherm. Een zwaar gemaskerde stadsprins stapt uit. In de volle zaal begint het raden: wie zou het zijn? Het is in elk geval een stevige kerel, dus een paar magere kandidaten vallen af. Of zou hij soms een kussen onder zijn spierwitte overhemd hebben gestopt om het publiek op een dwaalspoor te brengen?

De Winkbülle laten de uitpuilende zaal op dit late uur niet langer in spanning. Het witte masker mag af. En daar staat hij dan: Ferrie Spiertz, 32 jaar, horeca-vertegenwoordiger van bierbrouwer Heineken in Parkstad, net verhuisd naar Welten, en nog steeds vrijgezel. ,,De nieuwe vorst van Heerlen'', roept presentator René Graat enthousiast, ,,uw eigen stadsprins Ferrie d'n Ieërsjte!

Burgemeester Toine Gresel mag de nieuwe stadsprins als eerste toespreken. Het is ook voor hem een primeur. Gresel begint zijn speech in het Nederlands, maar stapt al vlug over op het Limburg. ,,Helaas niet het Limburgs dat we hier in Heerlen spreken'', verontschuldigt hij zich, ,,maar dat van iets noordelijker.'' Hij heeft er alle vertrouwen in, vertrouwt hij de nieuwe prins toe. ,,Fer is Frans voor ijzer, zoals u als oud-leerling van het Bernardinuscollege ongetwijfeld weet. Uw naam zegt dus genoeg: Heerlen heeft in u een ijzersterke stadsprins.''

Ook het beroep en het postuur van de prins boezemen Gresel vertrouwen in, verklapt hij: ,,U kent de tap van voren, van achteren en van onderen. En dan uw lichaam: je kunt zien dat daar flink in geďnvesteerd is, net als bij mij.'' Maar wat de meeste indruk maakt op de burgemeester is het enthousiasme waarmee Ferrie I zich presenteert aan het publiek in de zaal. ,,Als een tijger die eindelijk uit zijn kooi wordt gelaten...